Rollspelsmakande 101 - Grunderna

Jag älskar rollspel.

Jag har hållit på med rollspel mer eller mindre oavbrutet i ungefär 15 år. Iofs har det funnits ett par långa luckor mellan sessioner, men jag har aldrig tagit några medvetna uppehåll eller "slutat" med hobbien.

Jag har spenderat en hel del tid bakom spelledarskärmen. Som med många spelledare, misstänker jag, har det varit en del mindre husregler som krupit in här och var, både mer och mindre genomtänkta. Förutom det har jag vid ett par tillfällen använt befintliga regler, med vissa ändringar, till att försöka köra i annorlunda kampanjer. Oftast inte så lyckat, även om jag oftare kan skylla på dålig spelfrekvens än idéerna i sig.

När jag funderar över mina rollspelsvanor och mitt spelsätt (aningen IKEA-gamer-aktigt) så känns det som att bygga rollspelssystem är lite av en naturlig följd av regelpillande för min egen del. Det har blivit ett par rollspel skrivna "från grunden", färdigställda i den mån min förmåga och självdisciplin tillåtet, över åren. Som många andra så har inget kommit så långt att det publicerats, men jag har haft roligt under tiden och det känns som att jag har lärt mig en hel del.

Och det är därför man skriver rollspel - för att det är roligt. Det finns, milt uttryckt, inte pengar att hämta i det. Rollspel är en försvinnande liten del av hobbyverksamhet. Jämför man med modelljärnvägar lär det finnas fler entusiaster än det finns rollspelare världen över.

Vill du kunna leva på att jobba med rollspel så har du ont om alternativ - det finns ett fåtal stora namn som får det hela att gå runt någorlunda lukrativt, och bara ett par är fulltidsanställda. För en tio år sedan så var de två "stora" företagen Wizards of the Coast (WotC) och White Wolf, och den senare vill jag minnas att de flesta ändå producerade rollspel "vid sidan av" andra jobb. Wizards sålde då, och säljer fortfarande, en variant av Dungeons & Dragons, själva urtypen för rollspel (förvisso av vad som blev känt som trad-format, men jag återkommer till det).

Kort sagt - vill du tjäna pengar är det bättre att gå någon annanstans. Mig veterligt finns det en person i Sveriges, om man tänker på  befolkningsstorleken, snarast enorma rollspelsskaparliga. Det sprutar av kreativitet och nya rollspel på marknaden, men för de allra flesta är rollspel ett sidoprojekt - pengarna finns inte där. WotCs  främsta inkomst har väldigt länge kommit ifrån samlarkortspel, de gav och ger ut Magic och har ett antal kortspel förutom dessa, däribland Pokémon, på sitt samvete. Dessa lär rimligen vara WotCs riktiga kassako i fråga om ren försäljning - kortspelen är lättare att sätta igång med, kräver mindre investering (vid varje tillfälle). Att de sedan kan fortsätta sälja kort genom att uppdatera regler och släppa nya, bättre eller mer balanserade kort skiljer det från rollspel, som kanske säljer en bok per spelare i en rollspelsgrupp som max och sedan är det stopp. Möjligen har de bestrykt kortkanterna med droger, vilket torde hjälpa försäljningen. Spelen har också ett djup i det faktiska spelet samtidigt som de är byggda på en enkel idé.

De flesta traditionella spel är byggda efter liknande upplägg - en idé som är enkel att förklara, snabbt att sätta igång med och gärna med oväntat djup i det enkla upplägget. Rollspel av det traditionella slaget kan man väl också säga har samma tankesätt - enkelt upplägg med möjligt djup. Det de faller på kan vara flera saker - speltid, förberedelsetid... Rätt mycket här handlar om tid, om man åsidosätter eventuella systemdesignsbuggar och speldesignsavvägningar - sånt finns i alla spel.

Men om du tänker bygga ett rollspel, eller undrar hur det kan gå till, vad man kan tänka på, vad som finns... Då har du kommit rätt. För rollspelsmakande är precis vad jag tänkt berätta om. Vissa av de här sakerna kan också användas till annat, till exempel brädspel eller bokskrivande. Vi börjar lite lätt med vissa grunder, koncept och disposition. Efter det kommer ett par länkar där man kan få mer idéer. Det här inte en perfekt guide - att beskriva allt vore hart omöjligt. Jag kommer försöka fokusera på vad jag ser som det viktigaste. Dessutom finns det saker jag helt enkelt inte är bra på. Så bortom det som finns här får man vara beredd på att leta vidare lite själv om det inte räcker. Redo? Då kör vi!

rosyjski

Hi!
I want to begin to learn Russian at rosyjki portal. Do you know any other place to learn? I'm interesting expecially in videos made by native Russians. Do you recommend something?