Jag minns det åt dig till vrakpris: SDF Macross

Macross

Det här är första inlägget i en tänkt serie artiklar om gamla serier och filmer. De skapas av en ganska enkel anledning: för att jag ska försöka dra ner på att dränka diskussioner med (många av mina) vänner genom att prata om saker bara jag sett. ;) Först ut: Macross. Ja, vi börjar tungt. För att avgränsa så kommer jag här främst prata om den första serien och dess film. Jag återkommer till de andra serierna längre fram. Jag kommer försöka undvika spoilers - för er som inte sett serierna.

 

I korthet: En klassisk mechaserie med transformerande robotar, utomjordingar och J-pop.

Super Dimensional Fortress Macross är lite av en dold klassiker i västvärlden. De flesta har nog hört talas om den i dess omklippta variant, Robotech, och kanske hört om Harmony Golds roll i det hela. Men låt oss börja från början:

Macross är en franchise som startade med serien 1982. Den första serien var inte den mest unika serien för årtiondet - den var välgjord och hade ett par element som skilde den från mängden - men detta är inte varför franchisen fortsatte. Upplägget var:

I en nära framtid (1999! som så ofta i 80-talsserier) störtar ett urgammalt utomjordiskt rymdskepp, stort som en storstad(!). Detta tas omhand av FN och en världsregering bildas för att återuppbygga skeppet. En mängd konflikter bryter ut världen över i samband med eningen, som till slut lugnar ner sig. Specifikt är det en speciell gren, UN Spacy, som får ansvaret för både Macross och rymdflottan. De reparerar vraket och gör det flygdugligt. En rask uppgradering av teknologi inträffar i samband med detta, bland annat militärens. När skeppet (döpt Macross) tio år senare ska genomföra sin första testflygning så attackeras/attackerar människolika utomjordingar - Zentradi. Kaptenen aktiverar Macross FTL-drift och hoppar till utkanten av solsystemet, tillsammans med den stad som fanns i närheten. Hoppet sabbar FTL-driften och Macross besättning och ungefär 25000 stadsbor nödinflyttade i skeppet måste ta sig hem medan de slår tillbaka räder från Zentradis styrkor. Genom färden får vi följa Hikaru, en ung man som vill bli stridspilot, Lynn Minmay, som vill bli popidol och Misa Hayase, officerare på Macross brygga.

Persongalleri

Bland de viktigaste figurererna i serien är:

Lynn Minmay: Före detta servitris och framtida popidol. Börjar som en ganska "normal" tjej.

Skull Squadron

Hikaru Ichijyo: Huvudperson i serien. En kaxig ung pilot. Kastas hastigt och lustigt in i kriget när flygplanet han provsitter beodras av Misa att bekämpa den plötsliga attacken. Räddar Minmay och inleder ett förhållande med henne.

Roy Focker: Veteranpilot och ledare för Skull Squadron - den elitskvadron på Macross som Hikaru går med i. Focker är dödsföraktande, festprisse och kvinnotjusare, men samtidigt framstår han som mognare och visare. Han är, intressant nog, i ett monogamt förhållande med Claudia LaSalle. I korthet är han awesome.

Maximilian Jenius: Tänk dig den där som gick i skolan som alltid verkade ha lätt med allt hen gjorde och alltid hade bra resultat i allt hen förutsatte sig. Maximilian är den personen. Han skulle vara odräglig om det inte vore för att han också är ganska blygsam, pålitlig och faktiskt schysst. Jäkla typ. ;) Sidospår: Åh gud de kallade honom verkligen det?

Skeppsledning

Kapten Global: Kapten på skeppet.

Misa Hayase: Löjtnant på Macross brygga. En av de ansvariga för skeppets försvarsstyrkor. Av gammal militärfamilj.

Claudia LaSalle: Officerare, precis som Misa. En vuxnare, visare person. Liksom Focker är hon awesome.

(Bridge bunnies: En trio av andra flickor (Vanessa Laird, Kim Kabirov, och Shammy Milliome) som finns på bryggan. De är officerare men under Hayase och LaSalle i rang)

Zentradi

Egentligen vill jag inte säga för mycket om dessa, men några som dyker upp:

Britai: Ledare för invasionsflottan under en stor del av serien.

Exsedol: Rådgivare till Britai.

Milia Fallyna: Elitpilot ibland Zentradi. Besatt av att vara bäst. Awesome.

 

Utöver dessa finns det en självklart en rad andra karaktärer som dyker upp. Under seriens gång växer Hikaru som person och pilot, Lynn når viss framgång och konflikten med Zentradi får mer djup.

Återkommande inslag

Serien, och franchisen, är känd för ett par element:

  • Blandningen av japanska idol-fenomenet, där "vilken flicka som helst" kan bli populär över en natt och sedan försvinna, med en anime-serie. Detta är dessutom inte bara ett sidospår, utan centralt för handlingen.
  • Itano Circus - en typ av animation där en myriad missiler skjuts iväg på ett realistiskt sätt och kreverar i enorma mängder explosioner. Döpt efter regissören Ichiro Itano.
  • Sina transformerande flygplan/robotar, som är jämförelsevis realistiska för genren (de skulle i teorin kunna flyga och har i sambandet vettiga lägen - men )
  • Att det var en av de första action-fokuserade serier där det fanns en kärlekstriangel.
  • Utomjordingar med mer motivation än "raarr! döda människor!"
  • Deculture! (förlåt, internskämt)

Kärlekstriangeln är lite oförtjänt om man bara ser på den första serien. Det fanns en spirande romans mellan Hikaru och Lynn tills de mer eller mindre odramatiskt glider isär. Den återkommer i seriens epilog, men då är förhållandena i princip satta i sten. I filmen (Do you remember love?) finns den dock med som en central del - även om filmen inte riktigt är "officiell" kontinuitet.

Robotar!

Macross är en 80-tals-anime av SF-stuk. Den har robotar. Några av dessa robotar, inte alla, förändrar form - vilket serien var en av de första med att ha som inslag.

Valkyrie är den ikoniska roboten - rymdjetplan och robot, med hybridläge som passar sig för flygdueller och en hel hög med missiler att avfyra i drivor. Macross själv är en annan - en flygande tegelsten som blir en jätterobot och avfyrar massiva laserkanoner och svärmar av missiler.

Epilogen

Då kommer vi till epilogen, som bör nämnas eftersom den hänger ihop med franchisen i övrigt.

Macross var så pass populär att den förlängdes med 9 avsnitt (28 - 36). Det innebar att efter TV-seriens huvudberättelse avslutades så fick de fortsätta med fler avsnitt. Skaparna gillade vad jag fått höra inte det här alls - vilket jag kan förstå. Finalen var så pass storslagen att den inte gick att bräcka på ett par avsnitt, alla relationer var färdiga - som en berättelse så var allt klart.

Med det sagt gjorde epilogen något väldigt viktigt för franchisen och framtida serier - den etablerade en framtid. Bland de viktigaste sakerna som görs är erövringen av en av Zentradis rymdfabriker, som kunde bygga fler Macross-skepp, och förde fram Kapten Globals plan på att försäkra mänsklighetens framtida överlevnad. Utöver det så finns det lite relationsdrama och en konflikt mellan de styrkor som överlevde slutstriden.

Do you remember love? och fortsättningar

I korthet, vad gäller filmen, "Do you remember love" är det en fest för ögat och en bra sammanfattning av serien - utan epilogdelen. Den har ett numera klassiskt ledtema och en episk slutstrid. Jag såg personligen den här först (i samma svep som jag såg OAVn Macross II) men tror att om man bör se filmen efter serien om möjligt. Ursprungligen var filmen en alternativ tidslinje, men numera ses dess händelser som semi-officiella och filmen existerar inom universumet självt som en slags spelfilmdokumentär som t ex Braveheart - based on a true story, som man säger.

Macross tog inte slut här - II (numera ignorerad), Plus, 7, Zero och Frontier följde. Av dessa är åtminstone Plus, Zero och Frontier värda att se.

Robotech och Harmony Gold

Många av de som hörde talas om Macross gjorde det via Harmony Golds version, Robotech, som satte ihop tre animeserier (Macross, Southern Cross och Mospeada) till en. En del namn ändrades, en del karaktärer dog när de inte dog i TV-serierna, och de flesta som sett originalen anser att alla serier utom möjligen Southern Cross var sämre i hybridversionen. På grund av denna serie fick Macross stor spridning, men licensbråk uppstod kring vem som hade rättighet att ge ut senare Macross-serier, vilket kan förklara varför serien därefter inte spreds utanför entusiastcirklar, även med engelsktextade releaser av serierna.

Värd att se?

För en över 30 år gammal serie så står sig serien ganska bra. Stilen är 80-tal men animationen känns fortfarande kompetent. Filmen är, som sagt, fortfarande visuellt imponerande och historien följer mestadels TV-serien med en del viktiga ändringar. Båda är väl värda att se.

 

Var kan man få tag på serien?

Macross har länge haft bekymret med Harmony Gold, som påstod sig ha alla rättigheter på serien (i samband med att de fick ett vagt kontrakt för den första serien) vilket blockerat amerikanska releaser av Macross - skaparna av serien surnade helt enkelt till och vägrade släppa serien till Harmony Gold. Manga Video UK släppte några av uppföljningsserierna när det begav sig - så några DVD:er finns antagligen där ute. Robotech-versionen går att få tag på, men bara på engelska. En svensk version av filmen fanns på VHS, men jag tror inte den släpptes som DVD. Vill man ha japansk version så är det lite svårare, men det finns en engelsktextad version som man kan importera (utan engelsk dubbning). Bluray-versioner finns - Do You Remember Love finns med engelsk textning, likaså vissa av serierna. Var uppmärksam på att inte alla releaser är översatta.

Se även: Resten av Macross-franchisen levererar liknande upplevelser. Bland de bästa är Plus, Zero och Frontier. Är man ute efter mechas i militärsettings är Gundam en annan välkänd franchise, där den första filmtrilogin och Zeta rekommenderas varmt. Bland de mer obskyra finns Armoured Trooper Votoms. Båda dessa serier har andra människofaktioner snarare än utomjordingar som antagonister.

 

Bilder från officiell artwork, animation och animationscels om inget annat är angivet.