UTP vs STP

I en normal bostad bör du välja en oskärmad kabel (UTP) för att få bäst hastighet. Detta är varför.

Den genomsnittsliga användaren tittar inte så noga på vilken slags nätverkskabel hen köper. Kabel som kabel - de funkar alla lika bra, eller hur?

Ack vad de bedrar sig. Utöver hastighet (CAT) finns två sorters kabel - med sina egna egenskaper och tänkta användningsområden. UTP och STP.

Vad är då skillnaden?

För det första - båda är vridna (Twisted Pair). Detta är för att bevara signalstyrka - jag återkommer till det lite längre ner. Den avgörande skillnaden är att den ena är avskärmad mot signaler och den andra inte är det. Du vill i regel ha den oskärmade. Varför? Det har att göra med fysik.

I din omgivning finns det gott om elektromagnetisk strålning. Dessa är både synliga, som ljus, och osynliga, som värme (infraröd strålning) och alla våra trådlösa signaler - bli inte elallergiker, du skulle dö direkt. När elektromagnetisk strålning påverkar elektroner vilket i metall ger en (i regel svag) ström - elektroner som rör sig. En ström genom en metall å sin sida skickar ut märkbar elektromagnetisk strålning. Skickar man en ström genom en kabel har man en signal, vilket är det vi använder i våra kopparbaserade nätverkskablar.

Vad gör vridningen? Förenklat bevarar den signaler. När man drog den första transatlantiska kabeln mellan England och den Amerikanska kontinenten hade man en rak kabel. Ingen signal kom fram - det blev bara brus. Den elektromagnetiska strålningen som skickades ut från en kabel störde den andra kabeln, och båda tog upp strålning från omgivningen som störde ytterliggare. Den andra kabeln som drogs var vriden. Detta minskade störningarna inom kabeln - strålning som påverkade dämpades och den strålning som skickades ut mellan kablarna tog ut sig själv (eftersom kablarna vreds runt varandra). Från en dags signal som mestadels var störningar och återsändningar så gick man till att få fram meddelanden direkt. Samma teknik används fortfarande idag.

Twisted Pair-illustration

Störningar som skapas tar ut varandra.

 

UTP står för Unshielded Twisted Pair. Detta är den oskärmade kabeln, vilket betyder att elektromagnetisk strålning kommer passera förbi den och kanske påverka en del signaler. I regel behöver man inte tänka på det här - vridningen tar hand om mindre bekymmer.

STP å sin sida är Shielded Twisted Pair - avskärmad kabel. Den har ett yttre skal som fångar upp strålningen, lite som en faraday-bur. Detta är bra när man har ställen med mycket elektromagnetisk strålning, som i fabriker. Men - den kräver specialutrustning. Kabeln måste jordas i båda ändar för att kunna laddas ur kontinuerligt.

 

Om jordningen inte görs får man en klassisk radioantenn - ett långt metallspröt som de vi har på många bilar. Detta stör signalerna som kablarna öveför, vilket leder till att internet blir sämre. Det blir långsammare för TCP, t ex webbsidor, eftersom korrumperad data måste skickas om. Det blir hackigare/sämre för UDP, t ex youtube och onlinespel, eftersom data förloras. Kort sagt - ditt nätverk försämras utan någon egentlig anledning.

 

Datorn störs av radio

Radiovågor tas upp av STP och stör datorkommunikation

Så nästa gång du är och köper nätverkskabel och inte har utrustning som fixar STP, eller inte vet? Se till att skaffa UTP.