Jag minns det åt dig till vrakpris: Ranma ½

En blandning av kampsport, humor och en handling där allt fler färgstarka karaktärer introduceras och kolliderar med varandra är en del av förklaringen till Ranma ½s framgång. En omåttligt populär serie som håller än idag.

I Mycket väsen för ingenting finns ett par - Beatrice och Benedick - som i början av pjäsen inte kan stå ut med varandra. Efter vännerna blandar sig i så hamnar de i ett förhållande där de mest verkar ha gemensamt sin förkärlek för att förolämpa andra (och bådas övertygelse att den andra är kär i hen). I pjäsen går det här fort, troligen mest för att det inte är huvudhandlingen och även pjäser har begränsad längd. Men förhållandet är ett tidigt exempel på hat-kärlek.

Vilket för mig till Ranma ½, vilken utnyttjar den här dynamiken. Akane är en våldsam flicka som hatar män, Ranma är en kampsportade man som ibland förvandlas till kvinna. Deras föräldrar (och Akanes systrar) arrangerar ett giftermål dem emellan. Båda motsätter sig. En hel hög med rivaler dras in och skapar en rejäl fond för skämt och absurd kampsport, särskilt då en stor mängd av personerna råkat falla i en eller annan förbannad källa i Kina och förvandlas till vadhelst drunknade i den källan för si eller så många tusen år sedan när de får kallvatten på sig och tillbaka när de får varmvatten på sig (det är en hel grej och förväxlingshumor driver en hel del av handlingen). Upplägget på serien kan ses som en rad löst sammanhängande berättelser, med kampsport, romantisk komedi och situationskomedi, med en expanderande uppsättning karaktärer - ja, det finns en röd tråd och karaktärerna utvecklas, men det är långsamt. 

Rumiko Takahashi, vid tiden för Ranmas skapelse, var redan känd för två andra succéer: Urusei Yatsura, som var en skämtserie uppbyggd kring en pervers tonårskille (Ataru) som ofrivilligt blir fästman till en lätretad utomjording (Lum) samt Maison Ikkoku, en romantisk komedi där en 20-någonting (Yosaku) förälskar sig i sin hyresvärdinna(Kyoko). Ranma skulle överskugga båda med sin enorma popularitet, och kanske är det bara tidens gång som gjort Inuyasha mer populär. Hur kan det komma sig att just Ranma ½ slog igenom så pass mycket?

En förklaring till Takashasis framgångar, i allmänhet, är hennes berättelsers färgstarka personligheter. För Takahashis berättelser är persongalleriet viktigt. Hon har där gemensamma drag i sitt skapande med med Mitsuru Adachi, vilket inte är konstigt då de har samma bakgrund i utbildningen. Fokus ligger först på att skapa intressanta karaktärer, och därefter bygga handlingen kring dessa. I Ranma är detta persongalleri enormt, och i princip alla får gott om utrymme att utvecklas och krocka med varandra. Här är också något som annars är ganska ovanligt - att ge enskilda bifigurer sina egna sidoberättelser - en slags protoensemble-byggd handling likt de Whedon senare skulle popularisera - även om de tidiga karaktärerna får mer utrymme, och vissa senare karaktärer kan dyka upp i och försvinna efter en enda berättelse. Det finns alltså gott om personer som man kan välja sin egna favorit ifrån - jag vill minnas att Ryoga var ganska populär (särskilt bland tjejerna) på sin tid, och Schampo den mest populära karaktären (och givetvis mest populär bland killarna). Så vad är det för kufar i Ranma?  Några av de mest kända är:

Ranma Saotome: En man (han är noga med detta) som förvandlas till tjej när han får kallvatten på sig. Varmvatten förvandlar tillbaka honom till man. Han är alltså en man i en kvinnas kropp. Er, till hälften, likt Teiresias. Klasskamraterna verkar snabbt anpassa sig till detta - Rumiko-japan är väldigt tolerant av sig. Eller så är det för att Ranma attraherar en hel hög med annat nonsens. Han är extremt bra på kampsport, attraheras till Akane och får fler och fler tjejer som vill gifta sig med honom efter sig. Han är också arvtagare till Saotomes kampsportskola.

Akane Tendo: En av Tendos tre döttrar och (typ) arvtagare till deras kampsportskola. Bortlovad till Ranma eftersom hon “hatar män” och Ranma bara är man till hälften. Nej, inte för att hon gillar kvinnor (eller är asexuell eller liknande), hennes systrar bara utnyttjade hennes uttalanden för att undvika giftermålet själva. Väldigt stark, lättretad och möjligen den enda “normala” människan på planeten.

Kasumi Tendo: Rar är nog den mest passande beskrivningen - Kasumi är äldsta systern i hushållet Tendo och är väldigt mycket sinnesbilden för en “perfekt japansk hemmafru”. Det är väldigt svårt att få henne ur fattningen (Akane lyckas vid ett tillfälle) och hon är ganska uppmärksam - förutom när det gäller Dr Tofu, som är kär i henne.

Nabiki Tendo: Den mest modekänsliga av systrarna Tendo, och med förkärlek för att tjäna pengar på andra - speciellt Ranma och Akane. Hon är både girig och manipulativ (på ett ganska icke-negativt sätt) och driver handlingen vid många tillfällen. Hon är i personlighet mycket Kasumis motsats.

Genma Saotome: Ranmas far. Han föll (sparkades) ner i den drunknade pandans källa. Till skillnad från Ranma verkar han ganska bekväm med sin panda-form - och kommunicerar med skyltar vid behov. Han lovade bort Ranma till en av sin väns döttrar när de var mycket unga. Han är också skyldig till en del av Ranmas värsta problem. Hans fru, till skillnad från Soun Tendos, är vid liv. Ingenting skrämmer honom mer (obs: detta är helt självförvållat).

Soun Tendo: Akanes far. En av få normalt funtade människor bland huvudpersonerna. I övrigt verkar hans roll mest relegeras till straight-man och bakgrundsberättelse-man. Han är mannen som med allvarlig uppsyn inte fäller en kommentar när en gris hoppar ner i badet när han sitter däri och förvandlas till man. Mycket är dödligt allvar för denna man.

Guiden: I Kina finns en känd "träningsplats" (det kan vara ett översättningsfel, broschyren är på kinesiska och ingen läser det) med mer än hundra källor, kallad Jusenkyo. Alla har sin egna sorgliga legend, och faller man ner i en så antar man gestalten av den som drunknade i just den källan.

Ryoga: Ranmas rival. Extremt duktig på att slåss, och både pressar och besegrar Ranma vid ett flertal tillfällen. Har ett lokalsinne som inte är av denna världen - extremt dåligt. Skyller sin förbannelse att förvandlas till liten (söt) gris på Ranma. Det är Ranmas fel, vilket inte hjälper. Där Ranmas kampstil fokuserar mycket på rörlighet är Ryogas baserad på tålighet och råstyrka. Som gris är han mer känd som P-chan (döpt av Akane, som adopterat grisen). Är också hopplös romantiker och kärar ner sig i Akane. *ahem*

Schampo: Ranmas nemesis-till-fästmö. Schampo är amazon från Kina. Ranma, i flickform, besegrade henne (Genma och Ranma var hungriga, det är komplicerat), och måste därför dö. Efter att hon rett ut att han egentligen är man så gäller andra regler - likt  Khutuluns regler så måste hon då gifta sig med honom. Förvandlas till katt när hon faller i kallvatten - till en följd av hennes träning för att besegra flick-Ranma (ingen lyssnar på guiden). Tyvärr är Ranma livrädd för katter (det är Genmas fel).

Cologne: Schampos mormor. Givetvis en kampsportsmästare och en tredjedel så lång som de yngre. Ansvarar för en icke oansenlig mängd (urgamla kinesiska) prylar som ligger till grund för många berättelser. Se henne som en blandning av den stereotype kinesiske affärsinnehavaren a la Gremlins och en typisk gammal kines i en wuxia-film så kommer man rätt. Som Schampo kommer hennes namn från hårprodukter.

Happosai: Gammal snuskgubbe och Soun Tendo och Genmas lärare. De trodde de hade förseglat honom för evigt, men hans ondska kunde inte hållas inne. Hans ondska handlar mest om att stjäla kvinnounderkläder och tafsa på kvinnor - Kasumi kommer dock undan det hela på något sätt. Happosai får upprepade gånger stryk på grund av sin perversitet -  och det är lika roligt att se honom falla för eget grepp varje gång.

Ukyo: Barndomsvän till Ranma och trolovad till honom (Genmaaaa!! *hytter med näven*) som är arvtagare till en okonomiyaki-mojj (ungefär som crepes) och driver sin egna restaurang. Ranma kallar henne Uchan och har en annan syn på händelserna i deras förflutna än hon har (bland annat att hon var pojke). Hennes vapen är en jättespatel (självklart slåss hon - som nästan alla i serien). Min personliga favoritkaraktär.

Och det här är bara några av de som dyker upp - Kuno, Sasuke, Mousse, Rektorn och en rad andra konstiga och intressanta personer dyker upp och gör livet intressantare (oftast surt) för Akane och Ranma. Det är en ganska jämn fördelning av kvinnor och män, av alla de sorter, vilket också är trevligt. Svagheten i serien, för den är inte perfekt, ligger också i dess styrka - det finns många personligheter med djup, som får mest fokus i hur de interagerar med Akane och Ranma - men den övergripande handlingen är ganska tunn. Det är inget svepande världsbyggande, ingen komplicerad intrig. De handlingar som finns är ofta fristående episoder - likt tidiga Simpsons byggs väldigt vidare på tidigare händelser. Uppsättningen växer, de komiska möjligheterna utökas, de kampsportande blir skickligare (ej oväntat) och strider blir större och mer dramatiska - men förändringen är långsam. Likväl inträffar förändringar och relationer utvecklas även om diverse föremål som en gång var så viktiga oftast försvinner eller visar sig vara meningslösa i slutet av en handling. Detta var förstås en styrka för en TV-serie innan internet och binge-tittande, då tittarna enkelt kunde bekanta sig men huvudpersoner utan att ha sett tidigare avsnitt - en mellanväg mellan att sakna förändring och att låta saker förändras dramatiskt. En viss förändring, men inte för fort.

Värd att se?

TV-serien hade en svag start, och hotades med nedläggning under första säsongen, men under andra säsongen tar serien fart med råge och blev den populära mediajuggernaut som erövrade världen. Gillar du starka personporträtt? Gillar du kampsport? Gillar du romantisk komedi? Gillar du humor med en viss röd tråd? Då är Ranma något för dig. Det här är ren underhållning från början till slut - serien är full fart-humor, och även om handlingen är svagare än Inuyasha så är den mer närvarande än Urusei Yatsura. Mangan har vissa saker som inte händer i animen och vice versa, så man kan ta sig igenom båda med behållning - även om jag själv föredrar mangan. Trots dess popularitet är Ranma ½ inte min favoritserie från Rumiko Takahashi - det är Mermaid Forest, som jag får skriva om någon annan gång. Det är också intressant att Scott Pilgrim-serien i stort har liknande ingredienser - kampsport, karaktärer med djup, karaktärsbaserad humor - men är väldigt annorlunda.

Var kan man få tag på serien?

Mangan släpptes i sin helhet helt på svenska (från en… tysk upplaga?) med spegelvända sidor. Viz släppte också mangan på engelska - och släpper just nu 2-i-1-volymer.

Animen - TV-serie, OVA och filmer - finns på DVD och TV-serien släpps just nu på Bluray av Viz (som är mer korrekt än ursprunglig DVD-release). Man kan även streama serien från Viz.

Att få tag på allt kan vara lite trassligt. DVD-kvalité borde dock i regel räcka mer än väl för de flesta. Happy hunting!

Bilder från officiell artwork, manga, animation och animationscels om inget annat är angivet.