Jag minns det åt dig till vrakpris: Robotserier of yesteryear

Här är ett urval av gamla mechaserier som kan vara värda att se, i en växande lista:

Tidiga serier

Getter Robo, Ken Ishikawa

En av de första (den första?) mecha-serierna med kombinerande robot. Voltron, Power Rangers, de började alla här. En forskare (Saotome?) bygger robot som har tre former men kräver speciella piloter som klarar påfrestningarna och samlar ihop en skara antihjältar. Jätteroboten får energi från phlobotiumet Getter Rays, vilket också är centralt i handlingen, kräver att tre piloter arbetar i synk och deras första motståndare är Dinosaurie-kejsardömet, som kommer från under havet(!) och har jättelika biomekaniska dinosauriebestar(!). Så basically detta är serien Pacific Rim snodde ifrån.

Jag har här bara läst mangan och vet inte hur bra animen är, men vad jag förstått ska TV-serien vara mildare. Det finns en remake från 2004 som är aningen mer trogen mangan i karaktärsporträtten.

Mazinger Z, Go Nagai

Den andra serien som etablerade många av de idag välanvända stereotyperna. Grabb i tonåren “ärver” superrobot av sin forskarförälder (som dör), blir tvungen att skydda mänskligheten mot ondskefull organisation med hel hög av monsterrobotar (från Atlantis). Just den första klyschan har återanvänts massor av gånger, bland annat i Evangelion.

Här finns även Gundam, som dock existerat så pass länge som franchise att jag har gett den en egen kategori längre ner.

Votoms

Gammal serie som är mer militärserie med "realistiska" robotar i nästan människostorlek. Huvudpersonen är exsoldat som förråts i slutet av ett krig mellan två interstellära nationer. Det finns en rad efterföljare och prequels, däribland den utmärkta Armor Hunter Mellowlink. Rekommenderas varmt.

Senare (90-tal och framåt)

Big O

Batman om han struntade i dräkten, blev förhandlare, skaffade en jätterobot och fick en android-sidekick. Awesome, helt enkelt.

Vision of Escaflowne

Huvudperson transporteras till fantasy-värld med jätterobotar. Den ska visst ha skapats med tonårstjejer som målgrupp, och skaparna blev överraskade när killar också gillade den. Det är nästan som att rätt många killar struntar i vilket kön huvudpersonen har om det finns schysst action eller nåt. Tack och lov att underhållningsindustrin har växt upp sedan dess *får något fjärran i blicken*. För de som gillar Exalted så är det här typ toppinspirationen för deras Warstriders (även om de är sämre i Exalted).

Neon Genesis Evangelion, Gainax/Hideaki Anno

90-talets största(?) superrobotserie (där robotorna är typ som superhjältar istället för som militära resurser). Huvudpersonen, Shinji, behöver gå i terapi och blir kommenderad av sin far att vara pilot i EVA-01 mot invaderande utomjordingar (kallade Änglar). Det finns en hög med judeo-kristen symbolik (från Döda Havsrullarna) som mest ska ha slängts in för att det kändes exotiskt. Jätterobotar, specialdesignade jättemonster, ångest i drivor och en del filosofi. Bra serie. Det finns en remake som släpps just nu.  

Gunbuster - Aim for the Top!, Gainax

Huvudpersonen, Noriko, är en tjej som förlorade sin pappa i en militär konflikt med utomjordingar och tränar för att bli robotpilot. Serien är full av sportklyschor (som den driver med), relativitetsteori och jätterobotar. Det finns rivaler och vänner och Noriko som växer i sin roll. Sista avsnittet är nästan helt i svartvitt (de fick slut på budgeten) och ändå awesome. Det finns en uppföljare, Diebuster, som inte är riktigt samma i känsla, milt uttryckt, men helt okej om man inte är ute efter en uppföljare.

Gasaraki

Realistisk robotserie där huvudpersonerna testar robotar i krigszoner. Involverar också konspirationer och... reinkarnationer och utomjordingar? Riktigt grym serie med en "moderna robotar"-look som man sällan ser (Patlabor är ett coolt undantag).

Tengen Toppa Gurren Lagann, Gainax

En av de största robotserierna från förra årtiondet. Superrobotserie där robotarna blir starkare av huvudpersonernas passion. Snor en hel del koncept från Getter Robo och dess uppföljare. Bra serie, ett slut som känns ganska forcerat och går emot seriens ton i övrigt.

Gundam

Det finns så pass många serier inom Gundam att det är svårt att gå igenom alla. Men jag kan direkt rekommendera serier inom UC, speciellt Gundam 0079, Zeta Gundam och Char’s Counterattack.

Gundam 0079, Tomino

Den första Gundam-serien som i mycket etablerade “real robot” som stil, även om huvudpersonens maskin är mer superrobot - skillnaden är ganska godtycklig oavsett. Zeon-federationen av rymdkolonier gör uppror mot Jordens Federation och slänger in jätterobotar som unika vapen, vilket hjälper dem göra slarvsylta av Federationens styrkor. Federationen bygger egna maskiner. Huvudpersonen, Amuro, från en oberoende koloni, råkar ta kontrollen över en av prototyperna, Gundam, och blir indragen på Federationens sida i kriget. Klassiska designer, bra story. Jag har sett TV-serien (med 49 avsnitt) men man kan skippa den och se de tre filmerna a två timmar vardera istället.

Zeta Gundam, Tomino

Uppföljare till Gundam, även om det med tiden kommit en hög med serier mellan, under och före denna. Här tas formeln från 0079 och hamnar ganska nära en “perfekt” blandning som upprepats många gånger. Huvudpersonen, Camille, är grabb med problem, blir indragen i strid med rebeller mot korrupt organisation (Titaner) som tagit över Federationen. Designar egen transformerande robot och slåss. De är underdogs i princip hela serien, Zeons rester dyker upp och således blir det en trevägs kamp över vilka som ska komma segrande ur det hela, med jätterobotar, gigantiska robotar människor med vissa psykiska krafter (Newtypes) och folk som dör (han kallas Kill ‘em All Tomino av en anledning). Zeta Gundam är den kvintessentiella Gundam-serien, och egentligen har det inte kommit någon som genomfört formeln bättre sedan dess. Det finns filmer, men TV-serien rekommenderas varmt.

Sedan sabbade Gundam ZZ det hela. Den är tämligen usel, men har ett par bättre delar - man kan se den för att få mer Gundam, eller gå direkt till nästa del (Char’s Counterattack)

Utöver dessa serier så brukar de flesta serier inom Gundam UC - Universal Century - rekommenderas. Char’s Counterattack är en grym film, Gundam F91 inte illa (med Star Wars-inspiration) men uppenbarligen resterna av en TV-serie, War in the Pocket som kanske den bästa UC-serien, och så vidare. Utanför UC så varierar det i kvalité, men framförallt brukar de inte ha så mycket kontinuitet att bygga på. Man kan lätt undvika Gundam SeeD Destiny, som var tänkt som en motsvarighet till Zeta Gundam (ungefär som SeeD var tänkt som någon slags motsvarighet till 0079 för ny publik) men snabbt gick överstyr.

G Gundam

Om man är okej med att helt frångå Gundam-klyschorna så är G Gundam antagligen den bästa - jätterobotar som kampsportar om vems rymdnation som ska styra solsystemet. Den är helt awesome, och det är svårt att förklara varför till någon oinsatt. Men iaf: Tysk ninja,

Turn A Gundam

Min favoritserie inom Gundam. Denna är mindre en serie där det är krig hela tiden och mer som en serie med fortlöpande konflikter från båda sidor och ansträngd vapenvila. I en fjärran framtid kommer Månens befolkning ner till Jorden, som nu är i Industriella revolutionens teknologinivå och framför krav på att få återvända till den. Huvudpersonen är från Månen men dras in på Jordens sida i konflikten. Enligt utsago skulle han från början ha varit kvinna, men det stoppades högre upp. Whelp.

Fler serier

Overman King Gainer, Tomino

Skapad av Tomino när han inte var deprimerad. I en framtid, långt efter att mänskligheten sabbade Jorden och drog sig tillbaka för att låta den återhämta sig (se öppningens förklaring) bestämmer sig en mängd människor för att gå i exil (exodus) och bosätta sig i en återhämtad värld. Detta gillas inte av den transiberianska järnvägen, som skickar ut folk för att stoppa företaget. Huvudpersonen Gainer är datorspelsnörd och blir därför skicklig pilot av en Overman, en slags superrobot, samtidigt som han motvilligt dras med i exodus.

Macross

Franchise med ett par serier. Jag har skrivit om den första serien (och filmen) redan, men utöver det finns Macross Plus (utmärkt OVA-serie, finns även film), Macross 7 (lång TV-serie plus OVAer och film), Macross Zero (OVA-prequel till Macross), Macross Frontier och för de hugade Macross 2 som är uppföljare på filmen. Nästan samtliga har inslagen Utomjordingar invaderar, Robotpiloter, Kärlekstriangel och J-pop.

Patlabor

Två (olika) OVA-serier, en lång TV-serie och tre filmer. I den fjärran framtiden 2000 så har man börjat använda jätterobotar, Labors, till konstruktionsjobb. För att kontra det har den japanska polisen instiftat en specialstyrka i två enheter. Den första styrkan är en glamorös styrka med gott rykte. Den andra har ett mer skamfilat rykte. Denna serie handlar om den andra styrkan. Serienamnet kommer från att båda använder polisrobotar med smeknamnet Patlabors. Den här serien är mer slice-of-life och komedi än jätterobot, även om det blir allvarligt med jämna mellanrum. Extremt underhållande. Filmerna bryter rätt rejält mot seriernas stämning och är mer deckare-med-robotar. Flera som var involverade i Patlabor blev senare stora namn inom anime. Man kan börja med TV-serien och sedan se den andra OVA-serien. Den första OVA-serien är fristående men har vissa delar gemensamma med TV-serien. Filmerna är uppföljare. Mangan har mer fokus på jätterobotarna än serierna.

Code Geass

En av de största robotserierna från förra årtiondet. Alternativ verklighet med en motståndsrörelse i Japan som kämpar mot Britannia som tagit över nästan hela världen. Lelouch får en kraft att kontrollera folk och använder den och sin skarpa hjärna för att leda motståndsrörelsen i Japan. Första säsongen är awesome, Lelouchs planer ställs mot japanska barndomskompisens mer typiska robotpilot-protagonist-haxx och planer kolliderar som tåg från alla riktningar. Andra säsongen är inte lika bra, men är… okej. Det blir en hel del dumheter som känns ganska dåligt genomtänkta och/eller genomhastade.

Martian Successor Nadesico

En komisk drift med robotanime-klyschorna som fungerar väldigt väl även med sina allvarliga delar. Utomjordiska robotar invaderar och skeppet YamatoNadesico, omdöpt av kaptenen (Yamato Nadesico är beskrivningen av “en traditionellt perfekt fru”, Nadesico är en blomsort) skickas iväg för att stoppa dem/samla mer information. Huvudpersonen är kock (från Mars) som blir pilot, kaptenen är barndomsvän som är kär i honom (och han undviker). En gammal (fejk)robotserie, Gekigangar, blir populär ombord. Grymt bra serie med en mängd intressanta/knäppa karaktärer. Filmen som var uppföljare hoppar framåt i tiden och ändrade premisserna rejält på ett sätt som var tämligen överraskande.

Idioter.

Godannar

Utomjordingar invaderar och enbart jätterobotar kan stå emot dem. 17-åriga Anna gifter sig med mannen som räddade hennes liv i senaste invasionen, Goh, och blir indragen i försvaret när en andra invasion inträffar. Goh brukade vara en klyschig robotpilotprotagonist men har blivit äldre. Det är hudnära dräkter, fanservice, passion, stor expanderande main cast och lökiga jätterobotar som slåss med jättemonster och kombinerar samt drama. Jag gillar den skarpt (kvinnlig huvudperson, gifta piloter men även lökiga nationella jätterobotar med sina egna sätt att slåss på), men den är inte för alla.

Orguss

Första serien börjar med att någon sabbar verkligheten med en rymd-tid-bomb. Andra serien är en 6-delars OVA i en… framtid..? I vilket fall är det ett mestadels feodalt/tidigt industriellt samhälle som gräver upp jätterobotar att slåss i krig med. Jag har sett Orguss 02 och kan rekommendera den.

Vandread

På några andra planeter bor Män och Kvinnor som är i konflikt (Männen har propaganda om att Kvinnor äter deras levrar). När underliga maskinvarelser invaderar så hamnar tre män, inklusive huvudpersonen, på ett kvinnligt piratskepp och tvångsrekryteras. Huvudpersonens robot kan kombineras med kvinnornas för olika robotvarianter. Underhållande och har ett par twists . I rymden med rymdskepp (SPAAAAACE) vilket är jag är svag för.