Förutsättningar, Koncept och Disposition

Innan man börjar kan det vara värt att tänka på följande:

Kill your darlings - don't throw the baby out with the bathwater

Att skapa innebär oftast omarbete efter omarbete - väldigt få har ett perfekt resultat med sitt första utkast. Man bör tänka på två saker:

 

Ditt rollspel är (nog) inte perfekt

Var beredd på att behöva ändra, klippa och klistra, och var framförallt öppen för idéer och förslag. Det kan betyda skillnaden mellan ett okej spel och ett riktigt bra spel. Samma sak gäller din text - skriv, lämna den ifred ett tag, kom tillbaka, ändra. En natts sömn känns för mig som ett slags minimimått för att man ska få lite distans till texten. I korthet - kill your darlings.

 

Ditt rollspel är (nog) inte kasst

Visst, systemet kanske är halvdassigt och världen inte så originell, men man måste börja någonstans. På samma sätt som att man inte ska se allt som färdigt direkt ska man inte se sitt rollspel som dåligt bara för att man efter två veckors jobb inte har ett färdigt spel som revolutionerar spelbranschen. Ibland måste man förstås starta om på nytt - men bara för att du inte gillade världen så betyder inte det att du inte kan återanvända delar av den eller systemet. Att alltid börja om från noll kan bli otroligt frustrerande. I kort - don't throw the baby out with the bathwater.

Men innan man kommer så här långt måste man ha någonting, och även om man kan börja skriva mitt i natten i ett infall av plötslig inspiration så är det oftast inte fallet - och man vill gärna inte att det man skriver bara ska kastas för att det blev något fel någonstans på vägen till det färdiga spelet. Därav - koncept:

 

Koncept

Det allra första för ett rollspel är självklart konceptet - vad handlar rollspelet om? Tanken är att du ska kunna säga vad man gör eller berätta om rollspelet i ett par meningar. Till exempel robotar som kämpar mot en tyrannisk okänd mästare, konservburkar som märker tidens gång i en källare eller westernhistorier i rymden! Ett exempel på den senare är t ex Firefly. Det är givetvis helt okej att använda andra berättelser som förklaring på konceptet - "Western i rymden, typ som Firefly fast med Cowboys i skeppet och med utomjordiska insekter som boskap!" Prova gärna att bolla idéer med andra, eller att skriva ner dem på lappar, på en wiki... Att komma på möjliga rollspel ger mer uppslag senare om du får för dig att bredda ditt rollspel eller om du kommer på dig själv att avsky det du bygger. Man får vara beredd att skrota idéer om de inte leder någonvart. Som sagt tidigare - man kan vara skrothandlare och återanvända saker i vilket fall, även om det inte blir på exakt samma sätt. När man har ett koncept som verkar fungera är det dags att ha någon slags idé om vad som ska med, den s k dispositionen:

 

Disposition

Disposition handlar om att skriva ner vad du ska ha med i ditt rollspel. Undvik att skriva detaljer, utan ha med grova drag - kapitelrubriker som t ex "Värld" och "Hjälten" och underrubriker som "ninjor" "skurkar" ger ett hyfsat hum om vad du vill ha med, och en bra överblick på vad som ska skrivas. Sedan kan man göra disposition för texten - skriv i grova drag vad som ska vara med i systembeskrivning, vad du ska ha för slags fluff (fiktion-stoff som beskriver eller händer i världen) och vad som ska hända i det. Skriv inte allt på en gång - jag skulle föreslå att göra kapiteltitlar, sedan efter det disposition på vad du vill eller tycker är viktigt. Detaljdispositionen kan man sen bara fylla på - lägg till beskrivningar, flufftexter, bilder o s v. När du har en plan så har du en byggnadsplan. Även om den kan ändras så kommer den hjälpa dig att fokusera. Förutom detta finns det förstås en massa andra saker man kan tänka på. Några av dessa kommer vi återkomma till. Andra kommer ni komma på själva.